BIO
Jackie Mulder groeide op in een streng religieus milieu, maar ontworstelde zich op jonge leeftijd al aan het stramien van ‘hoe het hoort’. De rebellie die daarvoor nodig was is nog altijd een rode draad in haar werk. Na een carrière als modeontwerper en grafisch vormgever koos zij voor een nieuwe tak van vormgeving; in 2021 studeerde ze af aan de Fotoacademie in Amsterdam. Haar autonome werk is geselecteerd voor Gup New Photography 2021, opgenomen in de Fresh Eyes Photo 2020 en genomineerd voor de Gomma Photography Grant 2021 en voor de Fotofestival Naarden Talent Prijs. In het najaar 2021 staan er twee tentoonstellingen gepland: een solo-expositie in Thuis aan de Amstel in Amsterdam en een duo-expositie met fotograaf Ingrid Geesink in de Synagoge in Buren.


HET PROJECT ‘THOUGHT TRAILS’ 
Het doorlopende project ‘Thought Trails’ gaat over hoe hersenen werken als we onze gedachten laten dwalen. De geest schakelt willekeurig tussen heden en verleden, springt heen en weer tussen wazig en haarscherp en maakt fascinerende verbindingen. Het brein blokkeert bepaalde herinneringen en vult de lege plekken op met de kracht van de verbeelding. Dat stelt ons in staat om de wereld om ons heen naar eigen inzicht te manipuleren.

In mijn fotografie vestig ik de aandacht op kleine, over het hoofd geziene of ondergewaardeerde scènes uit mijn omgeving. Door mijn beelden te deconstrueren en opnieuw te verbinden door te hechten en te plakken, ontstaat een nieuwe, gelaagde realiteit. Ik gebruik de onregelmatigheid van de draad om ermee te tekenen als een potlood dat over het beeld meandert. Ik laat de draad verbinden en scheiden als abstractie voor een leven van herinneringen, zoeken en denken. Ik gebruik verschillende technieken zoals houtskool, stikwerk, bijenwas, delen uit oude boeken, inkt en verf om te verbergen en te accentueren. Al deze werken zijn unica en worden gekenmerkt door hun tactiliteit.

In een contemplatief proces dat ontstaat door repetitief handwerk creëer ik een eigen wereld, kalmeer ik mijn geest en herstel ik wat beschadigd is. Mijn werk is letterlijk en figuurlijk ‘helend’.


Tekst: Willemijn de Jonge